JU Osnovna škola Vareš objavila: JAVNI POZIV za dostavu ponuda za uslugu pripreme, dostave i serviranja obroka za učenike korisnike Programa produženog boravka
I
Predmet Javnog poziva je izbor najpovoljnijeg ponuđača za pripremu, dostavu i serviranje hrane za učenike koji pohađaju Program produženog boravka u školi za 10-15 učenika.
Ishrana obuhvata:
- topli obrok u 12:30 sati,
- jednu užinu u toku boravka.
Obroci moraju biti pripremljeni u skladu sa važećim sanitarnim minimumom i svim higijensko–sanitarnim propisima, te zadovoljiti nutritivne potrebe učenika mlađeg školskog uzrasta.
II
- Ručak treba biti dostavljen tačno u 12:30 sati.
- Ponuda treba sadržavati prijedlog jelovnika (najmanje pet različitih obroka).
- Užina može slatka ili voćna.
- Ugostitelj je dužan pospremiti sve što bude korišteno za vrijeme posluživanja hrane.
- Neophodno je poštivanje svih sanitarno-higijenskih i zakonskih propisa koji se odnose na pripremu i distribuciju hrane.
- Škola će ustupiti prostor i inventar za posluživanje hrane.
- Hrana se treba dostavljati do 31.08.2026. godine sa stankom od 01.07. do 15.08.2026. godine.
III
Ponuda treba sadržavati:
- Naziv ponuđača, ime i prezime odgovorne osobe, adresu i kontakt telefon,
- Dokaz o registraciji za obavljanje djelatnosti (original ili ovjerena kopija),
- Uvjerenje o poreznoj registraciji sa ID brojem (original ili ovjerena kopija, ne starija od tri mjeseca),
- Dokaz o ispunjavanju sanitarnih uvjeta (sanitarni minimum, sanitarne knjižice uposlenika, zdravstvena ispravnost namirnica, potvrde o brisevima osoblja..),
- Predloženi jelovnik (užina i glavni obrok) za sedam dana,
- Cjenovnik usluge po učeniku.
IV
– Izvršitelj preuzima svu odgovornost vezanu za pripremu i distribuciju hrane, a posebno higijensko- epidemiološke i sanitarne uslove propisane važećim zakonskim regulativama i to:
-obavljanje obavezne preventivne dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije u prostoru Izvršitelja ( član 23. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Službene novine FBiH, broj:29/05)
-zdravstveni pregledi za zaposleno osoblje koje na bilo koji način rukuje ili dolazi u kontakt s hranom, vodom i pićem, (član 30. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Sl. novine FBiH broj:29/05),
-da osoblje ima dokaze o sticanju potrebnih znanja o higijeni životnih namirnica (sanitarni minimum) – (član 13. Zakona o zdravstvenom nadzoru životnih namirnica i predmeta opće upotrebe (Sl. list SR BiH, broj: 43/86, 18/90 i Sl. list RBiH, broj: 2/92 i 13/94),
-te dokaze o zdravstvenoj ispravnosti hrane koja se priprema za Naručitelja (član 6. Zakona o zdravstvenom nadzoru životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe (Sl. list SR BiH, broj: 43/86, 18/90 i Sl. list RBiH, broj: 2/92 i 13/94), za što Naručitelj ne odgovara.
V
Kriteriji za odabir najpovoljnijeg ponuđača:
- cijena,
- kvaliteta i nutritivna vrijednost obroka,
- zadovoljavanje sanitarnih uvjeta,
- reference i iskustvo ponuđača.
VI
Pravo sudjelovanja imaju sve pravne i fizičke osobe registrovane za obavljanje ugostiteljsko-uslužne djelatnosti, koja mogu dostaviti dokaz da ispunjavaju sanitarne i higijenske uvjete za pripremu i dostavu hrane.
VII
Škola ne preuzima nikakvu odgovornost za ispunjavanje sanitarnih i higijenskih uvjeta.
Ponuđač snosi punu odgovornost za ispunjavanje svih zakonskih i sanitarnih propisa u vezi sa pripremom, transportom i posluživanjem hrane, te je obvezan osigurati sve potrebne dozvole i uvjerenja nadležnih institucija.
VIII
Rok za dostavu ponuda je 8 (osam) dana od dana objavljivanja Javnog poziva.
Ponude se dostavljaju u zatvorenoj kuverti na adresu:
JU OŠ „Vareš“ u Varešu Put mira 37 71 330 Vareš
sa naznakom: „Ponuda za ishranu učenika u produženom boravku – ne otvarati“
Otvaranje ponuda izvršit će Komisija imenovana od strane direktora, a o rezultatima javnog poziva ponuđači će biti pismeno obaviješteni.
Škola zadržava pravo da ne prihvati nijednu ponudu ukoliko ne zadovolji tražene uslove.
Primjer jelovnika (ponedjeljak – petak):
Ponedjeljak
- Glavno jelo: Pileći file sa pire krompirom
- Prilog: Sezonska salata (naribana mrkva i jabuka)
- Hljeb: Integralni
- Užina: Banana
Utorak
- Glavno jelo: Rižoto s povrćem i mljevenim mesom
- Prilog: Kriška svježeg krastavca
- Hljeb: Bijeli ili polubijeli
- Užina: Jogurt
Srijeda
- Glavno jelo: Pasta (tjestenina) sa sosom od rajčice i sirom (bez zaprške)
- Prilog: Par kuhanih brokulica ili graška
- Hljeb: Kukuruzni kruh ili pecivo
- Užina: Domaća pita od jabuka (mala porcija)
Četvrtak
- Glavno jelo: Gulaš s krompirom (blaga začinjenost, bez ljutih začina)
- Prilog: Kiseli krastavac ili salata po izboru
- Hljeb: Miješani
- Užina: Sezonsko voće (npr. jabuka, kruška)
Petak
- Glavno jelo: Pohani oslić (ili pečeni bez pohanja)
- Prilog: Krumpir salata s jogurt-dresingom
- Hljeb: Integralni
- Užina: Domaći puding od vanilije
Napomene:
- Porcije treba prilagoditi uzrastu djece (ne prevelike, da se ne baca).
- Hrana treba biti blago začinjena, bez vještačkih pojačivača okusa.
Za sve dodatne informacije, možete kontaktirati na broj 032/465-329, kaže se na kraju Javnog poziva koji potpisuje direkotorica JU Osnovna škola Vareš Ilijana Vidović.